Przepis na pyszny tort urodzinowy z nutellą! Bez pieczenia! - Dandy Lady
8957
post-template-default,single,single-post,postid-8957,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
tort

Przepis na pyszny tort urodzinowy!

Nie jestem królową gotowania, wręcz nie lubię przygotowywać posiłków. Na szczęście też nie muszę, bo Dandys kocha gotować i to jest Jego działka w naszym codziennym życiu ;). Ale zawarliśmy umowę. On gotuje, a ja muszę nauczyć się robić chociaż 2-3 ciasta. Powiedziałam: no okej, niech będzie. I tak też po raz drugi w swoim życiu zrobiłam TO ciasto. Nawet mi się podobało, a na pewno smakowało. Przebieg przyrządzania relacjonowałam na moim Instastory, i tam też sporo z Was zakomunikowało, że chce przepis na blogu. A więc proszę… oto jest i on, przepis na najpyszniejszy deser, jaki kiedykolwiek zrobiłam! 😀

Wymaga około godziny, do dwóch zaangażowania, ale efekt końcowy jest tego wart! I co ważne nie wymaga pieczenia! Natomiast dla lepszych doznań smakowych, najlepiej jak odstoi przez noc w lodówce.

Składniki, których potrzebujecie:

– ok. 200-230 g sucharów,

– 400 g nutelli,

– 400 g śmietanki kremówki,

– 250 g serka Mascarpone,

– 4 łyżki cukru pudru,

– 2 czubate łyżki żelatyny,

– 1 opakowanie galaretki,

– owoce (na wierzch).

Polecam zacząć od zrobienia galaretki, tak aby miała czas ostygnąć. Pamiętajcie także, aby schłodzić w zamrażarce śmietanę!

SPÓD: 
Suchary pokruszyć tłuczkiem w misce. Nutella powinna być w temperaturze pokojowej (jeśli jest za twarda, to trzeba włożyć na krótko do garnka z ciepłą wodą). Suchary z nutellą należy wymieszać i włożyć do tortownicy, dobrze ubić i następnie wsadzić do lodówki.

MASA:
Wcześniej schłodzoną śmietanę kremówkę ubić i na koniec ubijania dodać cukier puder, po czym dodać mascarpone i wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (2-3 łyżki), jak napęcznieje to wymieszać z kilkoma  łyżkami gorącej wody ciągle mieszając. Gotową wymieszać z masą – uwaga! Żelatyna nie może być za ciepła!

Tak przygotowaną masę nałożyć na nasz nutellowy spód. Na wierzch położyć owoce (najlepiej sprawdzają się maliny i borówki, ale gdy jesteśmy poza sezonem, polecam wyjąć zamrożone truskawki!). Zalewamy to galaretką (najlepiej w momencie, gdy zaczyna się już ścinać). I GOTOWE! Odstawić do lodówki, aż wszystko się ściśnie i można jeść. Niezapomniane doznania dla kubków smakowych gwarantowane! AŻ PALCE LIZAĆ!

SMACZNEGO! 🙂 

Dandy Lady

1467392985_Aquicon-Facebook1467392991_Aquicon-Instagram1467392994_Aquicon-Pinterest